7η Εβδομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης 15-20/4/2019

Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ Ε.Κ.Α.

Η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» εκδίδεται στην Πάτρα από το 1886 και συνεισφέρει στην κοινωνική ζωή του τόπου μέσα από πολλές και διάφορες δράσεις ποικίλου περιεχομένου. Μία από αυτές και ενδεχομένως η μεγαλύτερη αλλά και σημαντικότερη δράση “κοινωνικού χαρακτήρα” είναι η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο μία εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Πρόκειται για μία σειρά ενεργειών προσφοράς και πρόνοιας που συντονίζονται με πρωτοβουλία της εφημερίδας και την συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος- Διεύθυνση Υγείας, της  εταιρείας INTERAMERICAN, με τη στήριξη και συμμετοχή επαγγελματιών και πολλών κοινωνικών και εθελοντικών  φορέων της πόλης.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται από 15 έως 20 Απριλίου και περιλαμβάνει δράσεις σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας όπως Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Αίγιο, Καλάβρυτα, Ερύμανθος  Αγρίνιο, Πύργος. Η συνεργασία των πόλεων ήταν ένα βήμα που ξεκίνησε το 2018, όπου η ανταπόκριση του κοινού και των συμμετεχόντων μας οδήγησαν στην καθιέρωσή της.

Σκοπός όλων μας είναι η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Ε.Κ.Α) να αποτελέσει μια ευκαιρία συνεργασίας της κοινωνίας και ενίσχυσης της συνοχής της. Στα πλαίσια των δράσεων της Ε.Κ.Α περιλαμβάνονται ενέργειες συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης, εξωραϊσμός κοινοχρήστων χώρων, αθλητικά δρώμενα, εκδηλώσεις, δωρεάν εξετάσεις διαγνωστικών ελέγχων καθώς και διάφορες ενημερωτικές συναντήσεις και δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας, πρόληψης και πρόνοιας.

Οι πέντε βασικοί πυλώνες της 7ης Εβδομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2019 στο πλαίσιο των οποίων υλοποιούνται επιμέρους δράσεις είναι οι εξής:

1.  Συγκέντρωση Τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής
Όπως κάθε χρόνο, γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθεί ένας σημαντικός αριθμός τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής που θα διατεθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών να στηρίξουν τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη και με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος η δράση θα  διαρκέσει όλη την εβδομάδα, ενώ οι πηγές από τις οποίες θα συγκεντρωθούν τα τρόφιμα είναι οι εξής:

  • καλάθια κοινού που θα έχουν τοποθετηθεί σε συνεργαζόμενα super markets
  • αθλητικοί αγώνες συνεργαζόμενων σωματείων κατά την διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιείται η συλλογή των δωρεών από τα μέλη αλλά και τους φίλαθλους
  • ιδιωτική πρωτοβουλία συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με συνεισφορά του προσωπικού
  • ενέργειες και δράσεις φορέων

2.  «Από τα παιδιά σε παιδιά»
Σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία και τον Κλάδο Λυκοπούλων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα συγκεντρωθούν είδη για παιδία (τρόφιμα πρωινού, παιχνίδια και παιδικά βιβλία).

3.  Δράσεις για το περιβάλλον
Στο πλαίσιο ενεργειών ανάπλασης και φροντίδας κοινόχρηστων χώρων, φέτος επιλέχθηκε ο περιμετρικός χώρος του Γ.Ν. Νοσοκομείου Παίδων Πατρών Καραμανδάνειο , όπου σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, εθελοντές και εργαζόμενους του νοσοκομείου θα προβούμε σε ενέργειες εξωραϊσμού του εξωτερικού του χώρου. Ο σκοπός της δράσης είναι αφενός η βελτίωση της εικόνας του όποιου χώρου έχει ανάγκη και αφετέρου η ευαισθητοποίηση παιδιών και έφηβων σε θέματα που αφορούν τη προστασία των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων.

4.  Ευαισθητοποίηση σε θέματα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικά θέματα
Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα υγείας, πρόνοιας που απασχολούν την κοινωνία. Τα θέματα των φετινών δράσεων αφορούν στις παθήσεις της καρδιάς, τη σωματική και στοματική υγιεινή, την πρόληψη λοιμώξεων, πρώτες βοήθειες, πρόνοια κ.ά. Μέρος αυτών των δράσεων έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων μέσω της ενημέρωσης, ενώ άλλες τη παροχή δωρεάν εξετάσεων.

Κορύφωση της ενότητας αυτής αποτελεί η τελευταία μέρα της Εβδομάδας, το Σάββατο 20 Απριλίου, με τίτλο «Η καρδιά της πόλης» όπου πραγματοποιείται μία μεγάλη εκδήλωση στις κεντρικές πλατείες πόλεων της περιφέρειας μας σε συνεργασία με τα διαγωνιστικά κέντρα, την ΠΔΕ, τον κλάδο Λυκοπούλων, το Ερυθρό Σταύρο και άλλους φορείς.

Οι δράσεις της πλατείας απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικές, όπου εκτός από την ενημέρωση κοινού περιλαμβάνουν διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες με το ίδιο θέμα. Στο τέλος των δράσεων όλοι οι παρευρισκόμενοι, κρατώντας κόκκινα χαρτόνια, σχημάτιζουν την μεγάλη «καρδιά της πόλης». Η δράση αυτή με το αντίστοιχο περιεχόμενο πραγματοποιείται ταυτόχρονα στο Αγρίνιο και τον Πύργο. 

5.  Παροχή δωρεάν Ιατρικών εξετάσεων
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και Διαγνωστικά Κέντρα πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για τις παθήσεις της καρδιάς. (λιπιδαιμικές εξετάσεις για της παθήσεις της καρδίας και υπέρηχοι κοιλιακής αορτής).

Join the conversation

Join the conversation