ΔΡΑΣΕΙΣ 2023

Τραγουδάμε μαζί


 Δράσεις για την ενδυνάμωση και ψυχαγωγία των παιδιών με αναπηρία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πολυπληθείς μελέτες που έχουν διεξαχθεί ανά διαστήματα, είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η μουσική ενισχύει την ενέργεια και τη διάθεση των ανθρώπων και καλλιεργεί θετικά αποτελέσματα στον ψυχικό τους κόσμο. Πρόκειται για έναν αποτελεσματικό τρόπο που βοηθά στην ενδυνάμωση της σκέψης καθώς στο άκουσμα της μουσικής ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης από άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές, σωματικές και νοητικές παθήσεις και συμβάλει αποτελεσματικά στη θεραπεία τους.

Ειδικότερα, στα Παιδιά Με Αναπηρία, η κατάλληλη μουσική και η συμμετοχή σε κάποια χορωδία προσφέρει κίνητρο και αποτελεί μια φυσική ενίσχυση καθώς ανταποκρίνονται σε αυτήν με έναν πολύ φυσικό τρόπο, ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, μειώνεται το στρες και βελτιώνεται η ψυχική τους διάθεση. Η νοητική ενδυνάμωση αφορά στη βελτίωση ή και στη σταθεροποίηση της γνωστικής κατάστασης των ΑμεΑ. Αποτελεί λοιπόν καίριας σημασίας η σύνδεσή τους με τη μουσική και η αλληλεπίδρασή τους με καταρτισμένα άτομα αυτού του χώρου.  

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days υλοποιήθηκε μία δράση που αφορά την επίσκεψη της χορωδίας BelCantes στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», στον οποίο διαβιούν και συνυπάρχουν παιδιά με αναπηρία ώστε να δημιουργηθεί μία ιδιαίτερη μουσική σύμπραξη με την χορωδία του Θεραπευτικού Κέντρου. Η δράση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη χορωδία «BelCantes Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας Πατρών» με υποστηρικτές  το Ίδρυμα Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα, το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», την εταιρεία «DATA CONSULTANTS» και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Σκοπός της δράσης «Τραγουδάμε μαζί» αποτέλεσε η ψυχική και πνευματική ενδυνάμωση των παιδιών. Κατά την διάρκεια της δράσης αποδόθηκαν χαρούμενες καλοκαιρινές μελωδίες που ψυχαγώγησαν τους συμμετέχοντες και τους έκανε να υποδεχθούν το καλοκαίρι με κέφι και χαμόγελο. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσα από αυτή τη δράση να επικοινωνήσουν και να αλληλοεπιδράσουν μέσω των μουσικών ακουσμάτων με τα μέλη της χορωδίας BelCantes διαμορφώνοντας μουσικό χαρακτήρα. Το συναπάντημα των δύο χορωδιών αποσκοπούσε στην ένταξη των Παιδιών με Αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, καθώς είναι καίριας σημασίας για την ψυχική υγεία αυτών των παιδιών να αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Η δράση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29/05 στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» (Άλσος Γηροκομείου, Πάτρα). 

Join the conversation

Join the conversation