ΔΡΑΣΕΙΣ 2023

Ενημερώνομαι & Διεκδικώ


 Δράσεις για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων των ηλικιωμένων της Δυτικής Ελλάδας. 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι βιώνουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση, ενώ παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές καταστάσεις στην καθημερινότητά τους που τους φέρνουν αντιμέτωπους με ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προάσπιση αυτών καθώς και την κοινωνική ανισότητα. Ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων αυτών βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι αντιμετωπίζονται με λάθος τρόπο. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν μια καλή μεταχείριση και να απαιτήσουν καλύτερες υπηρεσίες.

Η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεισφέρει στη βελτίωση του ζωτικού επιπέδου των ηλικιωμένων που ασθενούν και στην κοινωνική ενσωμάτωσή του. Περιλαμβάνει την υποστήριξη και την παροχή πληροφοριών που χρειάζονται για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό μέσω νομικών και μη συμβουλών. Ειδικότερα, για τα ηλικιωμένα άτομα, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με ανθρώπους που τους υπολογίζουν και υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους είναι καίριας σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική τους ενδυνάμωση και η ανάγκη για τη δημιουργία ομάδων υπεράσπισής τους γίνεται όλο και πιο έντονη.

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days διεξήχθη μία δράση που αφορά τη δημιουργία και διοργάνωση μίας ομάδας συνηγορίας, η οποία παρείχε την υποστήριξη που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Η δράση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το «Ίδρυμα, Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα», με υποστηρικτές τον Πολυχώρο κοινωνικής καινοτομίας «Co2gether», την εταιρεία «MINDSET», τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Σκοπός της δράσης «Ενημερώνομαι και διεκδικώ» αποτέλεσε η αναβάθμιση και βελτίωση συνθηκών ζωής των ηλικιωμένων ομάδων με γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Κατά την διάρκεια της δράσης έλαβαν νομικές και μη συμβουλές που αφορούν τα δικαιώματα και την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας, σε κατάλληλη στέγαση, στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την αμοιβή τους. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσα από αυτή τη δράση να δημιουργήσουν ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο την αντιμετώπιση των στερεοτύπων σχετικά με την ηλικία και τους ηλικιωμένους. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και συζήτησαν τα στερεότυπα που έχουν συναντήσει στη ζωή τους.

Η δράση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13/6 στο Γ’ ΚΑΠΗ Δ. Πατρέων (Ζαρουχλέικα). 

Join the conversation

Join the conversation