ΔΡΑΣΕΙΣ 2023

Γωνιές μνήμης-Γωνιές χαράς


 Δράσεις για την υγεία και ευεξία των ηλικιωμένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες στον τομέα της υγείας έχουν αναγνωρίσει την αξία των μη φαρμακευτικών θεραπειών, οι οποίες έχουν στόχο την ενδυνάμωση, τη διατήρηση της αυτονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων. Ειδικότερα το ενδιαφέρον για τον σχεδιασμό προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλικιωμένους είναι αποτέλεσμα μελετών που υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες έχει θετική επίδραση στις νοητικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη, η κρίση, ο λόγος, η προσοχή και η αφαιρετική σκέψη. Επίσης, αποδεικνύεται ότι μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης νοητικής έκπτωσης και άνοιας στη μετέπειτα ζωή. 

Η νοητική ενδυνάμωση αφορά στη βελτίωση ή και στη σταθεροποίηση της γνωστικής κατάστασης του ηλικιωμένου ή ασθενούς. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως τακτικές εκμάθησης και επανεκμάθησης πληροφοριών (ονόματα προσώπων, ονόματα αντικειμένων), προσανατολισμό στην επικαιρότητα, εκπαίδευση στη χρήση μνημονικών βοηθημάτων (π.χ. σημειωματάριο, ημερολόγιο) κ.λπ. Ειδικότερα για τα ηλικιωμένα άτομα, η σύνδεση με το παρελθόν τους είναι καίριας σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική τους ενδυνάμωση και η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός χώρου που ανασύρει πληροφορίες και στιγμές του παρελθόντος.  

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days διεξήχθη μία δράση σχεδιασμού χώρου μνήμης και ενδυνάμωσης για του ηλικιωμένους, με στόχο τη δημιουργία μίας συλλογικής γωνιάς αναμνήσεων. Η δράση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Πολυχώρο κοινωνικής καινοτομίας «Co2gether» με υποστηρικτές  το Ίδρυμα Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα,  τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (Κ.Ο.ΔΗ.Π.), την εταιρεία «ΜINDSET», το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Σκοπός της δράσης «Γωνιές μνήμης, Γωνιές χαράς» αποτέλεσε η ψυχική και πνευματική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να :

  • φέρουν στο νου πρόσωπα και βιώματα του παρελθόντος και να ευεργετηθούν από την διαδικασία δημιουργίας του χώρου αναμνήσεων
  • να εξασκήσουν περεταίρω την μνήμη τους μέσα από την ανάπτυξη όλων των αισθήσεων
  • να καλλιεργήσουν μέσω διασκέδασης νέες θύμησες
  • να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και τη λεπτή τους κινητικότητα μέσα από χειροτεχνίες

Με την ολοκλήρωση της δράσης πραγματοποιήθηκε μία ανοιχτή συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τους εργαζόμενους, ενώ ακολούθησε εκπαίδευση των εργαζομένων των ΚΑΠΗ από εξειδικευμένο προσωπικό (γεροντολόγο, νοσηλευτή, ψυχολόγο) με σκοπό την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των ηλικιωμένων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24/04 στο B’ ΚΑΠΗ Δ. Πατρέων (Καζαντζάκη Νίκου 21, Αγυιά)